De Bijbel is woke

Lekenprediker
2 min readOct 21, 2021

--

Nieuwe Bijbelvertaling 21 (NBV21)

Het zal niemand ontgaan zijn: er is een nieuwe Bijbelvertaling geïntroduceerd: NBV21. Het betreft een aanscherping van een reeds bestaande versie. En zoals te verwachten hebben velen er wel een mening over, variërend van ‘geen idee waar het over gaat’ tot of het woord god nu met of zonder hoofdletter geschreven moet worden. In het laatste geval is gekozen voor de hoofdletter. Naar mijn mening een goede beslissing. Geen God waartegen je online gamet, maar die je eerbied verdient. Wat onveranderd is gebleven is dat het een boek is dat altijd weer eigentijds is. Het is geen dienstregeling en ook geen boek met alleen succesverhalen om religie en de instituten op te hemelen (om maar in de beeldspraak te blijven). Wel wordt het leven in al zijn facetten getoond. Het stelt heikele thema’s aan de kaak, met veel aandacht voor het onderhouden van relaties (met God, je partner, je buurman/buurvrouw, etc.). Het verhaalt over dood, tegenslag, verdriet, pijn en twijfel, maar ook over leven, voorspoed en (zelf)vertrouwen. Soms zit het mee, soms tegen. Net als in het leven deze situaties elkaar afwisselen, te midden van een samenleving in beweging. Echt woke dus! Lees hem trouwens niet van kaft tot kaft. Dat is niet zo woke.

Reinier van Markus

Gepubliceerd op vrijdag 22 oktober 2021 in het Noordhollands Dagblad

www.lekenprediker.nl

#nbv21 #bijbel #bijbelvertaling #nbg

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Definitie van het woord woke:

Een actieterm uit het Amerikaans-Engels die verwijst naar een groter bewustzijn van de samenleving. Het wordt soms gebruikt in de Nederlandse uitdrukking ‘woke zijn. Het begrip ‘woke’ is ook onderwerp van memes, sarcastisch gebruik en kritiek. (bron: Wikipedia)

Aanvullende informatie rondom de uitgave van NBV21

Veel informatie over deze nieuwe Bijbelbertalingis te vinden op de website www.nbv21.nl

Deze nieuwe Bijbelvertaling is in diverse uitvoeringen te koop, onder andere (klik op onderstaande linken voor meer informatie):

--

--