1e Quarantainepreek – 15 maart 2020
Het zijn vreemde tijden. Gisteravond, 14 maart 2020, werd besloten om geen kerkdiensten meer te houden om bij te dragen aan verspreiding van het coronavirus in Nederland. Wat doe je dan? Dan ga je nieuwe wegen zoeken om de boodschap die elke zondagochtend weer klinkt bereikbaar te houden.
De kerkdienst van deze zondagochtend, 15 maart 2020, zou in het teken staan van ‘Gods woord blijft’. Hoe actueel? En dan te weten dat dit vantevoren allemaal niet gepland was.
Deze tijden van quarantaine kunnen ook bestempeld worden als tijd van bezinning. Niet om elkaar erop te wijze dat God de mensheid een virus heeft doen toekomen. Maar juist spreken van een God die dicht bij de mensen wil zijn. Dat wat hij doet, zal niet zonder resultaat zijn.
Als uitgangswoord voor de dienst die oorsponkelijke gehouden zou worden wordt het Bijbelwoord gebruikt uit het Oude Testament en wel uit het Bijbelboek Jesaja:
Jesaja hoofdstuk 55, vers 10 en 11
Zoals regen of sneeuw neerdaalt uit de hemel en daarheen niet terugkeert zonder eerst de aarde te doordrenken, haar te bevruchten en te laten gedijen, zodat er zaad is om te zaaien en brood om te eten — zo geldt dit ook voor het woord dat voortkomt uit mijn mond: het keert niet vruchteloos naar mij terug, niet zonder eerst te doen wat ik wil en te volbrengen wat ik gebied.
Woorden die ruim 2600 jaar geleden ook werden gehoord en werden gesproken tot een groep bannelingen die vanuit het huidige Israël / Palestina, verbannen waren naar Babylon (in het huidige Irak gesitueerd). Jesaja was een profeet, die de bannelingen hoop moest geven. Hoop op een terugkeer naar het oorspronkelijke land van hun voorouders. Hier wordt het beeld genomen van zaaien en oogsten. De kringloop van vocht, dat helpt het zaaigoed te ontkiemen, zodat er geoogst kan worden en de dank van de mens voor dit eten.
God werkt ook zo in het leven van mensen. Aangezien dat misschien wat abstract en ver-van-je-bed is, mag je je altijd weer identificeren met de persoon van Jezus. Het beeld van God werd mens onder de mensen. En niet andersom: een mens werd niet tot God verheven, wat we helaas door de geschiedenis heen en ook vandaag nog zien gebeuren. Het leven van Jezus dat ogenschijnlijk uitliep op een mislukking. Eindigend aan het kruis op Golgotha, op ‘Goede Vrijdag’. Maar daar bleef het niet bij. Door de dood heen naar de opstanding (dat met Pasen gevierd wordt), hemelvaart en terugkeer. Ook de boodschap in de huidige zogenoemde veertigdagentijd. Voorafgaand aan Pasen, Die drie laatste elementen zijn een mysterie. We willen het begrijpen, maar dat vraagt ook veel vertrouwen en overgave. Een God die soms wel erg vreemde dingen lijkt te doen. Maar als iets niet verklaarbaar is, nog nooit gebeurd is, dan wil dit nog niet zeggen dat het niet mogelijk is. Het beeld van de kringloop is hier heel sterk.
Als Jezus volgens de evangelist Marcus (nee, niet ik) aan het werk gaat, wordt hij gedoopt door Johannes de Doper en beschrijft de evangelist het beeld van een hemel die geopend wordt (beeldspraak voor God die verbinding zoekt met een mens, in dit geval Jezus) en hem als het ware op weg stuurt. Jezus gaat op weg, maar prompt moet hij de woestijn in. Het beeld bij uitstek voor verlatenheid, teleurstelling, tegenslagen, etc. Wat is dat voor een God zou je zeggen? Hij verbindt zich aan jou en dan dit? Maar dan gaat het verder: na veertig dagen in de woestijn (het getal 40 als bijbels beeld van een mensenleven), gaat Jezus echt aan het werk. En dan vat hij zijn missie in één zin samen: ‘De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.’ Een oproep om om te keren; een oproep om tot bezinning te komen. Bekeren, boete doen: zware woorden, maar ook andere woorden voor omkeren. Op een andere manier gaan denken, op een andere manier gaan leven. Misschien is deze tijd van quarantaine en bezinning daar een goed moment voor. Nadenken over hoe dingen anders geregeld kunnen gaan worden in de nabije toekomst? Hoe kunnen we meer facetten van dat koninkrijk van God zichtbaar en tastbaar maken? We hebben inmiddels begrepen hoe het niet moet. Doorgaan in de rat race, is een doodlopende weg. Ik hoop dat steeds meer mensen daar een bijdrage aan willen leveren, totdat Jezus terugkomt!
Allen een mooie zondag gewenst!
Reinier van Markus